Анемија је малокрвност, односно смањен број црвених крвних зрнаца, до кога најчешће долази због недовољне количине гвожђа у организму. Гвожђе је важан елемент у стварању хемоглобина који у црвеним крвним зрнцма преноси кисеоник.
Да ли је анемија обавезан пратилац трудноће?
Анемија није обавезан пратилац трудноће, али се често јавља код жена које су у другом стању, па тако готово 20% трудница има анемију. До тога долази јер је плоду за изградњу његових ткива, ћелија и хемоглобина, потребна извесна количина гвожђа, које он природно „одузима” од мајке. Труднице обично постају анемичне у другој половини трудноће јер се тада повећавају бебине потребе за гвожђем.
Који су симптоми анемије у трудноћи?
- слабост, несвестица, умор, осећај недостатка ваздуха;
- бледа или жута кожа;
- убрзан рад срца;
- главобоља и заборавност;
- мучнина;
- бол у поределу абдомена.
Како се лечи анемија у трудноћи
Ако сте анемични, лекар ће вам вероватно прописати препарате гвожђа, које треба свакодневно да пијете, како бисте га надоместили у организму. Гвожђе треба да узимате с храном да бисте спречили могуће мучнине. Избегавајте да га пијете с млеком јер калцијум спречава да се гвожђе апсорбује. Најбоље је да га пијте са соком од наранџе или неким другим извором Ц витамина. Такође, гвожђе би требало да узимате у комбинацији с фолном киселином.
Била сам анемична и пре трудноће…
Многе жене улазе у трудноћу анемичне. Уколико сте и пре трудноће били малокрвни, требало би да о томе обавестите свог гинеколога. Поред додатног уноса гвожђа, требало би да у своју исхрану уврстите намирнице богате гвожђем као што су: спанаћ, броколи, грашак, пасуљ, јаја, интегрални пиринач, суве шљиве, грожђице, сок од вишње.Важно је да уносите здраве и свеже намирнице богате гвожђем
Да ли постоји нека превенција од анемије у трудноћи?
Да бисте спречили појаву анемије у трудноћи, придржавајте се следећих савета:
- једите храну богату гвожђем: говедину, житарице од целог зрна, јаја и воће;
- једите храну богату фолном киселином: пшеничне клице, пасуљ, путер од кикирикија, гљиве, броколи, говеђу џигерицу, шпарглу;
- једите храну богату Ц витамином: лимун, наранџе, те свеже некувано поврће које помаже да се гвожђе боље апсорбује;
- узимајте редовно пренаталне витаминске и минералне препарате које вам лекар препише;
- избегавајте кофеин, тј. кафу и чајеве, јер отежавају апсорпцију гвожђа.