ВАКЦИНА ПРОТИВ ГРИПА 2018/2019.

Вакцина против грипа, Ваxигрип, стигла је у Дом здравља “Др Бошко Вребалов”. Достављено је 3930 доза колико је и планирано и одмах је дистрибуирано свим вакциналним пунктовима у граду и у насељеним местима. Вакцина је тровалентна и садржи антигене вируса А (Х1Н1) за сваку сезону, вируса А (Х3Н2) за сваку сезону и вируса Б за сваку сезону.
Грип је глобални јавноздравствени проблем, имајући у виду чињеницу да се годишње на северној хемисфери вирусом грипа инфицира више од 100 милиона људи, три до пет милиона оболи од тешке форме болести, а 250–500 хиљада оболелих умре од компликација болести. Због тога је од великог значаја вакцинација против грипа, као најефикаснија специфична мера примарне превенције.


Правилником о програму обавезне и препоручене имунизације становништва против одређених заразних болести, предвиђена је обавезна имунизација лица која су у посебном (повећаном) ризику од тешких форми болести, компликација и смртног исхода.
Ове категорије чине труднице и сва лица старија од шест месеци живота са:
• хроничним поремећајима плућног система (укључујући астму),
• хроничним поремећајима кардиоваскуларног система (искључујући хипертензију),
• метаболичким поремећајима (укључујући шећерну болест, гојазност са БМИ> 40),
• бубрежном дисфункцијом,
• хемоглобинопатијом,
• хроничним неуролошким поремећајима,
• имуносупресијом (укључујући особе са ХИВ/АИДС)
• функционалном или анатомском аспленијом,
• и примаоци трансплантата.
Према епидемиолошким индикацијама вакцинација се спроводи код лица смештених и запослених у геронтолошким центрима; код деце, омладине и старих лица смештених у социјално-здравственим установама и код лица запослених у тим установама, као и код лица запослених у здравственим установама.
Време неопходно за стицање имунитета је 2–3 недеље након давања вакцине, а трајање поствакциналног имунитета варира и износи од 6 до 12 месеци, па из тога произилази потреба вакцинације сваке године, као и због варирања различитих сојева вируса грипа који могу да се мењају сваке године/сезоне.
Имајући у виду различиту ефикасност вакцине према узрасним категоријама код којих се апликује, потребно је напоменути да се код вакцинисаних у случају оболевања развија блажа клиничка слика, а да се што је најважније спречавају могуће теже компликације, од којих је најчешћа запаљење плућа и смртни исход као последица насталих компликација.
Изузимајући привремене или трајне контраиндикације, ову вакцину је могуће апликовати већ у узрасту од навршених шест месеци живота. Преосетљивост на јаја, пилеће протеине, неомицин и формалдехид су најчешће контраиндикације код ове вакцине. Имунолошки одговор може бити ослабљен у случају имуносупресивне терапије, као што су кортикостероиди, цитотоксични лекови или радиотерапија.
Вакцинација против грипа се спроводи у циљу редуковања оболевања и умирања, као и редуковања преношења вируса грипа у породици, колективу и популацији.
Вакцина против грипа је најсигурнији и најбезбеднији вид индивидуалне и колективне заштите од грипа.
Све информације о вакцини и примању дозе можете добити у својој амбуланти код изабраног лекара опште праксе.

Scroll to Top