ЗАШТИТИМО СЕ ОД ДУВАНА

У Србији се већ дуже од 20 година сваког 31. јануара обележава Национални дан без дувана. Активности у оквиру обележавања Националног дана без дувана упозоравају јавност на штетне ефекте употребе дувана као и излагања дуванском диму. Ове године, Национални дан без дувана се обележава под слоганом „Заштитимо се од дувана”. У свету има више од једне милијарде пушача, од тога скоро 80% живи у земљама са ниским и средњим приходима. Употреба дувана у свету усмрти преко 19.000 људи сваки дан. У Србији тренутно пуши око 2,5 милиона одраслих становника.

Последице употребе дувана и изложености дуванском диму су вишеструке. Дувански дим угрожава новорођенчад и пре и после рођења док пушење у трудноћи повећава ризик за компликације у трудноћи. Дуван је други водећи фактор оболевања од кардио-васкуларних болести, одмах иза повишеног крвног притиска. а повећава се и ризик оболевања од рака плућа и других малигних болести. Удисање дуванског дима из околине значајно ремети нормално функционисање срца и крвних судова. Чак и кратка изложеност дуванском диму из околине може да оштети зидове крвних судова. Непушачи који су изложени дуванском диму код куће или на послу имају за 25–30% већи ризик да развију коронарну болест срца.

У складу са слоганом Дом здравља “Др Бошко Вребалов” спровео је низ активности у оквиру својих служби и локалној заједници:

    • У свим службама Дома здравља одржан је састанак са циљем да се истакне важност поштовања Закона о заштити становништва од изложености дуванском диму. У просторијама служби биће истакнути постери.
    • У чекаоници Службе за здравствену заштиту деце и омладине поствљен је пано са циљем да информише децу и родитеље о негативном утицају дуванског дима на здравље човека.
    • Тим Саветовалишта за младе одржао је едукативни семинар “Штетност дуванског дима” за ученике треће године средње школе.
    • Поливалентна патронажна служба организовала је радионице “Пушење цигарета или здравље” у петим разредима основних школа на територији Града Зрењанина.
    • У месној заједници Златица патронажна сестра је проверавала вредности крвног притиска и вредности шећера у крви, делила едукативни материјал “Пушење цигарета – фактор ризика за здравље”.
    • Индивидуални здравствено васпитни рад у породици такође је организовала Патронажна служба
  • Подела едукативног материјала и индивидуални здравствено васпитни рад са присутним пацијентима у свим здравственим станицама Службе опште медицине са превентивним центром и кућним лечењем, у Служби здравствене заштите радника и Служби за биохемијски – хематолошку дијагностику.
Scroll to Top