Избалансирана исхрана од самог почетка трудноће омогућиће вам да не добијете вишек илограма него што је потребно, а да садруге стране унесете довољно хранљивих материја за вас и вашу бебу.
Пазите на распоред оброка, поред три главна оброка неопходне су вам и две ужине. Водите дневник исхране у којем ћете уписивати датуме и врсту хране коју сте појели у току дана. На тај начин ћете успети да контролишете своју исхрану. Не заборавите да је мерење телесне масе обавезно у току трудноће.
Никако не смете држати дијету самоиницијативно и без саветовања са лекаром и нутриционистом.

Свакодневно једите следеће намирнице:
1.Житарицеи производи, обавезне су намирнице утоку трудноће. Бирајте хлеб и производеод целог зрна житарица или (још боље) обогаћене додацима, нпр. сојом. Каше оджитарица и млека, у које ћете додати мало сецканог лешника или ораха и сувог воћа, идеалне су за ужину.
2. Млеко и млечни производи обавезна су ставка вашег јеловника јер садрже есенцијалне састојке: калцијум и фосфор (битне зараст ткива и функцију ћелија), витамине А, Е и Б комплекса. Уколико Вам понекад млеко изузетно прија и осетите потребуза већом количином, бирајте млеко (или јогурт) са мањим процентом масноће или младе сиреве, уместо масних и презрелих.
3. Месо и рибу, као носиоце есенцијалних (битних) аминокиселина обавезно једите барем уједном дневном оброку.
4. Јаја су веома богат извор неопходних хранљивих материја. Радије једете меко кувана, уместо пржена у масноћи.
5. Поврћеје неопходно, и то минимум две порције дневно. Не само у виду салате (одличанизвор биљних влакана и витамина), већ икао вариво или печено (кромпир, патлиџанпеците у сопственој љусци).
6. Воће и воћне сокове, минимум 300 грама дневно (све врсте), као и коштуњаво воће.

Предлог:
- Хлеб и производе од белог брашна замените хлебом од црног или интегралног брашна
- Бели конзумни шећер и вештачке заслађиваче замените медом, смеђим шећером или јечменим сладом.
- Кафу и газирана пића замените природним соковима од воћа и поврћа и биљним чајевима
- Грицкалице (поготово између оброка) замените oрасима, печеном сојом, семенкама бундеве, сунцокрета…
- Кухињску со, морском сољу
- Рафинирана биљна уља хладно цеђеним уљима (бундевино, маслиново, кукурузно)
- Старе и презреле слане сиреве замените младим сиревима са повећаним садржајем протеина и смањеним садржајем млечне масти
- Сухомеснате производе, бареном рибом и пилећим месом
- Со смањите и додајте aроматичне зачинске траве
- Алкохолно сирће замените јабуковим сирћетом и соком од лимуна