ЛЕЧЕЊЕ ПРОМЕНА НА ГРЛИЋУ МАТЕРИЦЕ

У лечењу патолошких промена на грлићу материце може се користити:

  1. LOOP ексцизија
  2. Конизација
  3. Радикална хистеректомија
  4. Зрачна терапија

Патолошке промене на грлићу материце, видљиве колпоскопским прегледом и потврђене патохистолошком анализом, треба у потпуности одстранити како не би прерасле у карцином. Једноставни хируршки третмани, попут LOOP-а и конизације, који се раде у хоспиталним условима, најчешће су довољни и не утичу на даљи нормалан сексуални живот жене или њену могућност да има децу.

Лечење грлића који је захваћен минималним патолошким променама (CIN I, II или III) подразумевају једну од тзв. техника ексцизије:

  • LOOP ексцизиом се одстрањује део глића који има микро промене које су уочене на време и имају добру прогнозу. ЛООП је метода којом се уз помоћ електричне струје и жичаних омчица различитих величина уклања оболео део грлића. Одстрањено ткиво на тај начин се такође шаље на хистопатолошку анализу. Овом методом отклања се површни део грлића, мање него методом конизације, на тај начин готово у потпуности је сачувана анатомија грлића. Високофреквентна струја која се користи код ЛООП-а коагулише крв у крвним судовима те је крварење оскудније и опоравак краће траје у поређењу са конизацијом. Ова метода будући да је минимално инвазивна се најчешће користи код жена које имају налаз CIN I.
  • Конизација грлића је хируршки захват којим се одстрањује нешто већи део грлића материце у облику купе или конуса, у односу на LOOP ексцизију. Узорак се након тога шаље на патолошку анализу. Колики ће узорак бити узет зависи од много фактора, пре свега дела ткива који је захваћен променама и величине самог грлића, година живота, хормонске активности. Код млађих жена узима се плићи, али шири узорак. Код старијих жена узорак се узима углавном дубље. Конизација се користи код малих промена, невидљивих голим оком које имају “добру” прогнозу (CIN II или CIN III).

Лечење грлића који је захваћен већим патолошким променама подразумева радикалније хируршке методе лечења или зрачну терапију:

  • Радикална хистеректомија је операција приликом које се одстрањује материца заједно са оболелим делом грлића и околним ткивом, горња трећина вагине, јајници, јајоводи и лимфне жлезде у малој карлици. Овај тип хируршког лечења намењен је за терапију карцинома грлића материце који се нису проширили на околна ткива ван грлића материце.
  • Узнапредовали инвазивни карциноми грлића који су већи од 4цм и који су захватили околна ткива, нажалост не могу се лечити ни једном горе наведеном оперативном техником већ се примењује зрачна терапија, са или без хемиотерапије.

Три симптома која су сигуран знак да хитно треба да се јавите лекару су:

  • Крварење које се понавља након сексуалног односа
  • Упоран сукрвичав вагинални секрет
  • Бол у малој карлици

Уколико се промене на грлићу материце уоче на време излечење је 100%, то треба имати увек на уму! Зато закажите преглед код свог изабраног гинеколога. Заказивање прегледа у Диспанзеру за жене је од 10-ог у текућем месеце за наредни месец док се термини не попуне.

Scroll to Top