MAРТ-МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА

Према последњим проценама Светске здравствене организације и Међународне агенције за истраживање рака, оболевање од малигних болести у свету је порасло на 19,3 милиона људи и регистровано је 9,9 милиона смртних случајева од свих локализација малигних тумора у 2020. години. Током живота, један од пет мушкараца и једна од шест жена ће оболети од рака, а један од осам мушкараца и једна од једанаест жена ће умрети од неког облика малигне болести.

Рак плућа, рак дојке и рак дебелог црева су водеће локализације рака у оболевању, и у умирању. Ове три врсте рака чине заједно једну трећину новооболелих и умрлих особа од рака у свету.

Превенција малигних болести има огроман јавноздравствени потенцијал, и представља најефикаснији приступ у контроли малигних болести, јер је на приближно две трећине фактора ризика који су одговорни за настанак рака могуће утицати, мењати их или их потпуно елиминисати. Чак 40% малигних болести може бити избегнуто једноставним мерама: престанком пушења, ограниченим конзумирањем алкохола, избегавањем сувишног излагања сунцу, задржавањем просечне тежине конзумирањем здраве хране, вежбањем, као и заштитом од инфекција које се могу развити у рак.

С обзиром да малигне болести заузимају једно од водећих места на листи и морбидитета, а и морталитета, у Календару јавног здравља поред марта, месеца који је посвећен борби против овог опаког обољења, такође се и 04. фебруар обележава као Светски дан борбе против рака, а 15. фебруар, као Међународни дан деце оболеле од рака, јер на жалост ни најмлађа категорија становништва није поштеђена ове пошасти древног, а и савременог друштва.

Здравствене установе су у обавези да планирају промотивно-едукативне активности усмерене ка информисању становништва о препознавању раних симптома и знакова малигних болести и њиховом оснаживању да преузму одговорност за сопствено здравље и да се на време јаве лекару ради контроле здравља, ране дијагностике и правовременог лечења. Такође је веома важно борити се противи митова, дезинформација и заблуда у вези са малигним болестима, јер одлагање и/или избегавање раног откривања, адекватног лечења и неге доводи до лошијег исхода по здравље. Неопходно је оснажити читаву заједницу, како би се креирало јавно мњење против дискриминације људи оболелих од малигних болести, како на радном месту тако и у здравственом систему, као и у читавом друштву.

Scroll to Top