СВИМ СРЦЕМ ЗА СВА СРЦА

Светски дан срца је установљен 2000. године, са циљем да информише људе широм света да су болести срца и крвних судова (КВБ) водећи узрок смрти. Сваке године у свету 18,6 милиона људи умре од болести срца и крвних судова, а процењује се да ће до 2030. године тај број порасти на 23 милиона.

Ове године Светски дан срца, 29. септембар 2022. године, обележава се под слоганом: „Свим срцем за сва срца”. Светски дан срца је прилика да сви размисле како да најбоље допринесу развоју човечанства, очувању природе и свог менталног здравља. Када размишљамо срцем, емотивнији смо и саосећајнији.

Према подацима Популационог регистра за акутни коронарни синдром, од болести срца и крвних судова (КВБ) током 2021. године у Србији је умрло 56.610 особа. Болести срца и крвних судова, са учешћем од 41,4% у свим узроцима смрти, водећи су узрок умирања у Србији. Заједно, исхемијске болести срца и цереброваскуларне болести, водећи су узроци смртности у овој групи обољења.

Већина КВБ је узрокована факторима ризика који се могу контролисати, лечити или модификовати, као што су: висок крвни притисак, висок ниво холестерола, прекомерна ухрањеност/гојазност, употреба дувана, физичка неактивност и шећерна болест. Међутим, постоје и неки фактори ризика који не могу да се контролишу.

Служба опште медицине и Патронажна служба Дома здравља „Др Бошко Вребалов“ организовале су акције на више пунктова поводом обележавања Светског дана срца. У насељеном месту Томашевац од 11-13 часова организовани су превантивни прегледи за све заинтересиване становнике овог места. Превентивни преглед се састојао од мерења притиска и шећера у крви, ЕКГ-а и савета лекара опште праксе. Поливалентна патронажа организовала је превентивне прегледа у МЗ „Вељко Влаховић“ за све заинтересоване грађане.

Scroll to Top