СКРИНИНГОМ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ

Поводом обележавања 20. марта – Националног Дан борбе против рака дојке, Дом здравља “Др Бошко Вребалов” Зрењанин, Црвани крст Зрењанин и Завод за јавно здравље Зрењанина организовали су акцију у центру града. Циљ је био подстицање још већа пажње јавности на распострањеност ове малигне болести и на значај унапређења информисаности жена о важности превентивних прегледа и њеном раном откривању.

Рак дојке представља водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света. И у Србији је рак дојке најчешћи малигни тумор у женској популацији.

Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, у Републици Србији је регистровано је 4304 новооболелих и 1693 умрлих жена од рака дојке. Што се тиче умирања од малигних тумора дојке, примећује се благи пораст већ у узрасту од 45. године, али највише стопе умирања су и даље у узрастима од 60. до 69. године живота.

Висока учесталост оболевања од рака дојке мора се у извесној мери приписати чињеници да до данас нису откривени или до краја разјашњени сви узроци његовог настанка, па су домети примарне превенције у том смислу лимитирани. Имајући то у виду, као доказано ефикасно решење за смањење стопе умирања од ове болести свакако је превенција, односно скрининг рака дојке. У зрењанинском Дому здравља организован је скрининг рака дојке за жене од 50 до 69 година живота. Према подацима скрининга у 2018. године на територији града Зрењанина позвано је 2978 жена на мамографске прегледе а одазвало се 1695 жена. Код њих 6 утврђен је карцином дојке.

Морамо знати да откривањем рака дојке у раној фази болести ствара се могућност за његово ефикасно лечење. Правовременом применом одговарајуће савремене терапије и даљим континуираним третманом, могуће је очувати здравље и значајно унапредити квалитет живота оболелих жена.

Scroll to Top