U SRCU ZDRAVLJE

U SRCU ZDRAVLJE

Svetski dan srca obeležava se 24. septembra a ustanovljen 2000. godine sa ciljem da se ljudima širom sveta pošalje poruka da bolesti srca i krvnih sudova, kao vodeći uzročnici smrtnih ishoda, odnose 17,3 miliona života svake godine. Procenjuje se da će do 2030. godine taj broj porasti na 23 miliona.

Oboljenja srca i krvnih sudova spadaju u hronična, masovna, nezarazna oboljenja. Kao što i sam naziv kaže, ova oboljenja su široko rasprostranjena i zato predstavljaju ne samo zdravstveni već i socijalni problem društva. Uzroci koji dovode do nastanka ovih oboljenja su različiti i mi ih nazivamo još i faktori rizika. Na neke od njih kao što su: nasleđe, pol, starost, ne možemo da utičemo, ali na drugu grupu, možemo da utičemo, u smislu da ih eliminišemo ili svedemo na minimum. To su: pušenje, alkoholizam, fizička neaktivnost, nepravilna ishrana, povišene vrednosti krvnog pritiska, šećera, holesterola, triglicerida u krvi, i stres.

Patronažna služba zrenjaninskog Doma zdravlja organizovala je akciju kako bi obeležili Svetski dan srca „U centru grada našim sugrađanima kontrolišemo vrednost krvnog pritiska i određujemo nivo šećera u krvi. Ako dobijene vrednosti odstupaju od referentnih vrednosti te osobe upućujemo kod izabranog lekara gde se sprovode dalje mere. Takođe, mi promovišemo zdrave stilove života. Zdrav stil života znači upravo onaj način života koji vodi ka zdravlju“, rekla je Bojana Tomić, glavna sestra Doma zdravlja.

Ove godine Svetski dan srca se obeležava pod sloganom „U srcu zdravlje“ i ima za cilj da ukaže na značaj globalnog pokreta. Odgovornost je na svakom pojedincu, da iskoristi sve svoje potencijale i preduzme odgovorajuće postupke i mere koji vode ka zdravlju.

Scroll to Top