ISHRANA ZA VREME PRAZNIKA

Hrana je jedna od osnovnih ljudskih potreba. Tradicionalno, praznična trpeza je bogatija i raznovrsnija od svakodnevne. Sarme, pečenja, peciva, kolači i ostale praznične đakonije predstavljaju pravi izazov i za najdisciplinovanije u odabiru zdrave hrane. Ishrana tokom praznika je obilnija po količini, ali i po kalorijskom sastavu. Više se unosi masti, soli i šećera.  Kalorije koje se unose u većoj količini nego što je organizmu potrebno predstavljaju rizik po zdravlje.

Povećan unos hrane za vreme praznika često je praćen i povećanim unosom alkohola. Alkohol treba konzumirati u umerenim količinama, a gazirane i negazirane sokove izbegavati. Uvek treba izbegavati veštački obojena alkoholna pića, jer ona sadrže više štetnih materija. Ako već uzmete alkoholno piće, kombinujte ga za čašom vode ili nekog prirodnog đusa. Za naš organizam najdragocenije piće je voda. Naročito je vazna dobra hidracija organizma ukoliko ostanete do kasno ili popijete koju čašicu više alkohola, tokom te večeri i sutrašnjeg dana. Važno je popiti 6-8 čaša vode, obilje biljnog čaja ili razređen prirodni đus.

Saveti:

  • Vodite računa da jela budu pripremljena sa što manje masnoće, naročito izbegavajte pečenje i pohovanje u dubokoj masnoći. Zastupljenost povća treba da je što veća i raznovrsnija. Najbolje ga je jesti kao prilog, bareno ili presno u raznim salatama. Prilozi od barenog povrća i salate mogu izgledati veoma dekorativno na vašoj prazničnoj trpezi. Možete ih kombinovati sa probiotik jogurtom kako bi dodatno pospešili varenje. Pored toga, povće ima vlakna koja daju osećaj sitosti, a imaju i niz drugih pozitivnih efekata na naše zdravlje.
  • Torte i ostale slatkiše bi trebalo u što većem procentu zameniti voćnim salatama.
  • Vodite računa da ostanete uobročeni, a ne da se stalno nešto „gricka“. Doručak nije preporučljivo preskakati.
  • Koristite manje tanjire kako biste izbegli konzumiranje veće količine hrane odjednom.
  • Hranu duže žvaćite kako biste uživali u ukusu hrane, a istovremeno i pospešili varenje. Duže žvakanje će vam omogućiti da brže postignete osećaj sitosti i da tada prestanete sa daljim unosom hrane, što nije slučaj kada se hrana brzo i neumereno konzumira.

Nemojte tanjiriće sa sitnim pecivima, kolačićima i ostalim posluženjem držati svuda po kući. Neka na stolu bude voće, a prazničnu trpezu servirajte u vreme obroka.

Fizička aktivnost i druženja su isto tako vazni za zdravlje kao i unos hrane. Psihičko zdravlje nije ništa manje važno od njegovog fizičkog aspekta. Nemojte ga zapostavljati. Iskoristite praznike da se družite sa dragim osobama i da budete fizički aktivni u skladu sa vašim godinama i fizičkim mogućnostima i da svom organizmu obezbedite dovoljno sna.

Scroll to Top