IZMLAZAVANJE I ČUVANJE MLEKA

Ako je došlo do odvajanja majke i bebe, majka mora da izmlaza mleko na svaka 3 sata onoliko puta koliko bebi treba obroka. Izmlazavanje mleka se vrši i radi pospešivanja lučenja mleka ili laktacije i ako majka ima previše mleka te da ne bi došlo do zastoja. Mleko se izmlaza ručno ili pumpicom. Da bi se sačuvao nutritivni kvalitet mleka važno je pravilno ga sačuvati. Kao prvo, čuva se u posudama sterilisanim za tu svrhu ili u dobro i temljno opranim i ispranim posudama. Na svakoj posudi treba staviti datum i vreme uzimanja mleka ako se to mleko neće duže koristiti. Na sobnoj temperaturi čuvamo mleko 4-6 sati na temperaturi do 25°C , u frižideru do 8 dana na temperaturi od 0-4°C, u zamrzivaču do 2 nedelje, gde je konstantno duboko zamrzavanje na -19°C do 6 meseci. Mleko se zagreva na sobnoj temperaturi iz frižidera a onda u posudi sa toplom vodom – nikako ne na šporetu ili u mikrotalasnoj pećnici. Nikada mleko ne zagrevati do vrenja jer mleko tako gubi zaštitne faktore i enzime čime se smanjuje kvalitet majčinog mleka.

Zablude vezane za dojenje:

  1. Mleko je vodeno i nekvalitetno: Mleko menja kvalitet, boju i gustinu jer prelazi iz faze kolostruma u prelazno mleko a zatim u zrelo mleko.
  2. Ako majka ima povišenu temperaturu ne sme da doji: Majčino telo prirodno počinje da stvara antitela koje dojenjem prenosi bebi i tako štiti bebu. Osim toga kad majka počne osećati simptome bolesti (npr. gripa) beba je već bila izložena uzročnicima bolesti.

 

Scroll to Top