КАКО ОДГАЈАТИ БЛИЗАНЦЕ

Могу ли истовремено да дојим близанце?

У почетку ће вам бити лакше ако будете дојили прво једну, па другу бебу. Посебно ако вам је ово прва трудноћа. Међутим, биће тренутака када ће обоје плакати јер ће бити истовремено гладни, па нећете знати кога прво да узмете.

Како заједно да их успавам?

Тешко ћете моћи да изведете да обоје деце држите у наручју и љуљате, посебно када мало порасту. Зато је најбоље да их од почетка навикавате да се успављују заједно у кревецу.

Близанци су ионако осим за мајку, везани једно за друго, па се неће осећати усамљено.

Ако имају грчеве или су из неког другог разлога нервозни, помоћ тате или неког другог члана породице ће вам бити неопходна.

Да ли ћу моћи да их разликујем?

Ако су бебе двојајчани близанци, са лакоћом ћете моћи да их разликујете. Међутим, уколико су једнојајчани, највероватније ће их сви мешати. Ипак, једнојајчане близанце је могуће разликовати по некој малој разлици, као што је, на пример, младеж или рупица на образу.

Неким родитељима чак полази за руком да по темпераменту разликују своју децу, јер колико год су физички исти, близанци као и сви остали, имају различите карактере. У почетку док су још бебе, најбоље је да им на бенкицама извезете име.

Да ли да им облачим исту гардеробу?

Ако вам је слатко да видите своје бебе близанце у истим штрамплицама, нема разлога да их не облачите исто. Њима је док су тако мали, ионако свеједно. Међутим, дечји психолози сматрају да је боље од малена упућивати близанце на то да су они две засебне личности.

Да би се близанци припремили боље за самосталан живот, препоручује се родитељима да наглашавају њихове разлике, како би се сваки близанац развио као аутентична личност. Када мало одрасту и постану свесни себе и своје особености, сами ће пожелети да се облаче различито.

Да ли су нам потребна два кревеца?

Нема потребе да купујете два кревеца, јер обе бебе могу без гурања, да спавају у једном. Наравно, како буду расли и сами ћете видети да ли им је креветац мали или не. Ако спавају мирно, до годину дана ће моћи да деле креветац, а и пријаће им да су једно поред дугог. Уколико их раздвојите, може се десити да ће негодовати, јер су навикли да је оно друго увек ту поред. Касније би требало да свако има свој кревет.

Scroll to Top