СМЕРНИЦЕ У ИСХРАНИ ТРУДНИЦЕ

Које месо да једем и да ли смем да једем рибу?

Бирајте искључиво немасно месо. Са живинског меса скините кожу и припремите га на минимуму масноће. Нека се риба на вашем јеловнику нађе макар једном недељно. У једном оброку поједите не више од 100 грама немасог меса.

Рибу треба да једете, али не и све плодове мора. Када једете у ресторану, увек поручите рибу која је добро печена.

Колико хлеба и житарица да уносим у трудноћи?

Житарице спадају у прву или основну групу намирница на скали исхране. Ове намирнице су сите ,без много калорија и представљају важан извор витамина и влакана. Једите производе од интегралног брашна. Овде спадају хлеб, кромпир, житарице (мусли), теста ,рижа, мекиње, кукуруз. Дневно се саветује шест јединица из ове групе, а једна јединица је, рецимо, једно парче хлеба, пола шоље барених житарица или куваног теста, трећина шоље бареног пиринча или пола земичке. Бели хлеб би требало избегавати.

Колико су важни млеко и млечни производи?

Млеко и млечни производи су изузетно важни јер садрже драгоцени калцијум али и друге хранљиве материје битне за развој бебе. Ипак, бирајте ниско калоричне производе и обрано млеко. Потребно је унети око 3-4 јединице ових намирницадневно, а једну јединицу представља шоља млека или јогурта, две шоље немасног сира, једна и по порција сладоледа…

Дали да повећам унос воћа и поврћа?

Да, јер се у свежем воћу и поврћу налазе витамини и минерали, као и влакна која помажу варење и спречавају затвор. Ако поврће кувате, онда је најбоље да то радите што краће и у мало воде. Најбољеје јести га јако добро опрано и сирово, да би се сачувало што више хранљивих материја. Трудница би требало да поједе пет или више јединица из ове групе намирница, а једна јединица је, рецимо, шоља сировог воћа и поврћа, пола шоље бареног поврћа, један плод воћа средње величине или пола чаше воћног сока.

Шта би требало да избегавам или избацим изисхране?

Покушајте да смањите унос шећера и слаткиша попут кекса, колача и слатких напитака као што је кока-кола. Исто тако, треба смањити унос масти и масне хране. Маст има веома висок ниво калорија, а превише калорија води претераној тежини и повећаном ризику од срчаних обољења. Избегавајте печено, скидајте масноћу с меса, намазе наносите штедљиво и будите опрезни када је реч о пецивима, чоколади и прженим кромпирима који садрже много масти. Узмите ону врсту тих намирница која јениско калорична, као што су полу-обрано и обрано млеко или немасни јогурт.

На шта посебно да обратим пажњу?

Трудите се да месо које припремате буде добро опрано и скувано тако да на њему нема трагова крви или нескуваних делова. Тако ћете спречити инфекцију токсоплазмом која може нашкодити беби. Воће, поврће и салате треба пажљиво и дуго прати. Јаја треба да буду тврдо кувана тако да беланце и жуманце буду чврсти чиме се спречава ризик од заразе салмонелом.

Такође треба избегавати намирнице од живих јаја као што су домаћи мајонез, сладоледи неки колачи. Избегавајте све врсте свежих паштета и зрелих меких сирева попут камамбера и бриа, јер постоји ризик од инфекције листеријом. Безбедни су тврди сиреви и они прављени од пастеризованог млека као и сирни намази. Пијте само пастеризовано или УХТ млеко у коме су уништене све штетне бактерије.

Шта не смем да једем у трудноћи?

У трудноћи се не препоручује да једете сирове плодове мора (остриге, суши), непастеризовано млеко, меке сиреве, сирово или недовољно термички обрађено месо, да пијете алкохол и напитке са много кофеина (чајеви, кока-кола, топлачоколада, какао).

Scroll to Top