ВАЖНОСТ ФОЛНЕ КИСЕЛИНЕ У ТРУДНОЋИ

Фолна киселина спада у витамин Б, а организму је потребна за стварање црвених крвних зрнаца и других нових ћелија. У природи се не налази у храни, али се налазе фолати, којих има неколико различитих врста и разликују се по количини у којој се апсорбују из хране. Обично се само једна половина до две трећине фолата из хране може и апсорбовати. Фолати су осетљиви на температуру и разграђују се у води тако да кување знатно смањује њихове концентрације у храни. Исти је случај и кад намирнице предуго стоје.

Шта би могло да се деси ако не уносим довољно фолне киселине?

Недостатак фолне киселине може да изазове проблем са кичмом и лобањом бебе – “дефект неуралне цеви”, који доводи до смрти или тешког инвалидитета детета. Поред недостатка фолне киселине постоје и други фактори који могу да утичу на стварање дефекта неуралне цеви, на које треба обратити пажњу и назначити вашем лекару: постојање дефекта неуралне цеви у породици, претходна трудноћа са дефектом неуралне цеви, коришћење неких антиепилептика, коришћење врућих купки у раној трудноћи, висока телесна температура, грозница у раној трудноћи, дијабетес мајке и велика гојазност. Управо смањивање ризика од овог проблема је разлог зашто је потребно да и пре зачећа уносите фолну киселину.

Дозу узимати искључиво по препоруци лекара!!

У којим намирницама има фолне киселине?

Лишће зеленог поврћа је веома добар извор фолне киселине, има је у семенкама, коштуњавом воћу, наранџама, лимуну, зрневљу и џигерици, обогаћене житарице, цереалије, хлеб, тестенине и пиринач су такође добар извор фолне киселине.

Scroll to Top