ДИЈАРЕЈА У ТРУДНОЋИ

Шта узрокује дијареју током трудноће?

Разлози за настанак дијареје током трудноће могу да буду различити. Најчешћи кривци су интолеранција на лактозу, хормонске промене или промене у начину исхране, као и осетљивост на одређене намирнице током трудноће. Срећом дијареја у већини случајева кратко траје и често не представља озбиљан проблем.

Међутим, уколико је праћена мучнином и повраћањем, или ако траје дуже од 24 часа, потребно је да се консултујете са својим лекаром, јер ћете можда морати да примите инфузију како би се спречила дехидрација организма.

У ком тромесечју трудноће се најчешће јавља?

Дијареја која се јавља у првом тромесечју најчешће се јавља због хормонских промена, осетљивости на одређене намирнице и промена у начину исхране. Осим тога често се јавља пред крај трудноће, а некада и непосредно пред порођај, јер се тело на тај начин припрема за порођај. У случају дијареје веома је важно спречити дехидрацију, како би спречили евентуалне последице.

Како се лечи дијареја у трудноћи?

Уколико се деси да добијете пролив, најважније да не дозволите да дехидрирате, што може да буде веома опасно. Стално пијуцкајте воду или благи чај од нане. Лагана храна попут пиринча, банане или тоста такође може да буде од помоћи. Избегавајте било какве лекове, а посебно немојте ништа узимати на своју руку. Уколико осетитите да се симптоми погоршавају или ако имате дијареју дуже од 24 часа, контактирајте свог лекара.

Коју храну избегавати у случају пролива?

Избегавајте масну, пржену, кремасту храну, напитке који садрже кофеин, шећер или алкохол, јер они изазивају проблеме са пробавом. Осим тога одређени заслађивачи имају лаксативни ефекат, попут оних који се налазе у бомбонама, жвакама, дијететским напицима без шећера. Уколико сте осетљиви на лактозу избегавајте млеко, сир, путер, сладоледе… Такође, обавезно водите рачуна о хигијени приликом припреме хране. Све намирнице добро оперите пре употребе, а треба добро опрати и руке, као и радне површине, пре него што почнете да припремате јело. На тај начин ћете сигурно спречити да бактерије и микроби нашкоде вашем организму.

Како да спречим дијареју?

Како би спречили дијареју, у исхрани треба да буду заступљене намирнице богате влакнима (воће и поврће). Такође, покушајте да откријете да ли вам можда одређена намирница ствара проблеме и избаците је из исхране на неко време.

Scroll to Top