БУДИ ХЕРОЈ СВОГА СРЦА

Светски дан срца обележавамо 29. Септембра. И ове године Светски дан срца има за циљ да истакне важност глобалног покрета у превенцији болести срца и крвних судова. Сваке године у свету 17,9 милиона људи умре као последица болести срца и крвних судова, а процењује се да ће до 2030. године тај број порасти на 23 милиона. Светска федерација за срце упозорава да најмање 85% превремених смртних исхода може да се спречи контролом главних фактора ризика (пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност).

Ове године Светски дан срца се обележава под слоганом „БУДИ ХЕРОЈ СВОГА СРЦА” са жељом да се створи глобална заједница Хероја наших срца.

Према подацима Популационог регистра за акутни коронарни синдром, од болести срца и крвних судова (КВБ) током 2017. године у Србији је умрло 53.668 особа. Болести срца и крвних судова, са учешћем од 51,7% у свим узроцима смрти, водећи су узрок умирања у Србији.

Већина КВБ је узрокована факторима ризика који се могу контролисати, лечити или модификовати. Најзначајније факторе ризика, који су одговорни за смртност од КВБ, убрајају се повишен крвни притисак (коме се приписује 13% смртних случајева на глобалном нивоу), затим употреба дувана (9%), повишен ниво шећера у крви (6%), физичка неактивност (6%) и прекомерна телесна маса и гојазност (5%).Поред променљивих фактора ризика, постоје и фактори ризика који не могу да се мењају: године старости, пол (код мушкараца је већи ризик), болести у породици и наследни фактори.

Светски дан срца обележен је и у Зрењанину, у Авив парку, акцијом бесплатног мерења основних здравствених параметара. У акцији је поред Поливалентне патронажне службе Дома здравља ”Др Бошко Вребалов” учествовао и Завод за јавно здравље Зрењанин, Општа болница “Ђорђе Јоановић” и Mедицинска школа. Прегледе је урадило 115 наших суграђана.

Сви можемо бити хероји свога срца тако што ћемо обећати себи, својој породици, својим пријатељима, својим болесницима, становништву да мале промене у животном стилу могу утицати на здравље нашег срца.

Scroll to Top