ПРЕВЕНЦИЈА РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ

Европска недеља превенције рака грлића материце се обележава од 20. до 26. јануара 2020. године у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције. Прва Европска недеља обележена је 2007. године. Србија већ тринаести пут активно учествује у њеном обележавању.

Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити. „РАНО ОТКРИВАЊЕ МОЖЕ СПРЕЧИТИ РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ” је слоган који ће обележити потребу да још једном апелујемо на жене одређених узрасних група да у Европској недељи превенције рака грлића материце размишљају о свом репродуктивном здрављу, и да у току године одвоје дан када ће посетити свог лекара и искористити неки од доступних превентивних прегледа.

Најефикаснија мера примарне превенције је имунизација против хуманог папилома вируса, али имунизација не искључује потребу за обављањем превентивних прегледа, будући да постојеће вакцине не штите од свих типова ХПВ. Важно је знати да се скоро сваки случај рака грлића материце може спречити. Добро организовани скрининг програми могу да спрече и до 80% случајева рака грлића материце, откривајући малигну дегенерацију у преинвазивној фази.

Поводoм обележавања ове недеље др Драган Илић, начелник Службе за здравствену заштиту жена Дома здравља “Др Бошко Вребалов”, уз сарадњу Патронажне службе одржао је предавање ученицима треће године Средње медицинске школе у Зрењанину. Упознао их је са типовима ХПВ вируса, како утичу на здравље појединца, како се преносе и како се могу лечити последице изазване овим вирусом. Такође им је представио скрининг програм за рано откривање рака грлића материце који се успешно урганизује у нашем дому здравља од 2013. године.

У МЗ Вељко Влаховић Зрењанин одржано је и предавање на тему превенција рака грлића материце чланицама Асоцијације жена средњебанатског округа. Организатори предавања били су зрењанински Дом здравља и Завод за јавно здравље. Патронажна служба зрењанинског дома здравља је истог дана у преподневним часовима пружала информације заинтересованим грађанима ове месне заједнице о начинима превенције рака грлића материце. Такође је у свим средњим школама, ученицима треће године Патронажна служба одржала предавања на исту тему.

Током 2019. године у оквиру скрининга позвано је 6500 жена а одазвало се 3438 што је 53%. Код прегледаних жена откривена су 3 карцинома и 19 предмалигних промена. Код жена које се нису одазвале такође је постојала шанса да уколико имају предмалигних промена буду откривене на време. Сваке године у нашој земљи умре више од 600 жена оболелих од рака грлића материце а овај тип рака, уколико се открије у раној фази, 100% је излечив, превентивним прегледом који подразумева узимање ПАП бриса свака жена треба да осигура себи здравију будућност.

Scroll to Top