СВЕТСКИ ДАН ХИГИЈЕНЕ РУКУ

Светски дан хигијене руку у здравственим установама и ове године се обележава 5. маја у оквиру Глобалне кампање хигијене руку СЗО “Сачувајте животе – оперите своје руке”.

Ове године, под посебним околностима борбе са епидемијом COVID-19, овај дан се обележава под слоганом“ Медицинске сестре и бабице, чиста нега је у вашим рукама”, чиме се истиче  важна улога медицинских сестара у обезбеђивању квалитетне здравствене заштите, чисте неге и хигијене руку у здравственим установам.

Светски дан хигијене руку у здравственим установама се обележава се на иницијативу Алијансе за безбедност пацијената Светске здравствене организације (СЗО) у 182 земље света и око 22 000 здравствених установа. Превенција и контрола инфекција, укључујући хигијену руку, један је од најважнијих елемената иницијативе СЗО „здравље за све“, јер је то практичан и на доказима заснован приступ са позитивним утицајем на квалитет неге и безбедност пацијената на свим нивоима здравственог система.

Република Србија се, као чланица поменуте Алијансе, и ове године укључила у обележавање овог значајног датума и то активностима који ће се континуирано спроводити током целе године у оквиру Кампање за хигијену руку, а акцију је до сада подржала 61 болница у Србији, што је највише у региону. 

Poster1

Poster2

Scroll to Top