ДОЈЕЊЕ И COVID 19

У свим друштвено-економским срединама, дојење повећава могућност преживљавања, доживотно унапређује здравље и развој новорођенчади и одојчета. Дојење унапређује и здравље мајке. 

Преношење COVID 19 мајчиним млеком и дојењем није забележено.

Не постоји разлог да се дојење избегава или прекида.

Бројне предности дојења знатно превазилазе потенцијалне ризике од преношења вируса и обољења који се повезују са ЦОВИД-ом 19.

Ако је код мајке потврђен COVID 19.

  • Док доји, мајка треба да се придржава одређених хигијенских мера, да би се смањила могућност ширење капљица са COVID 19 на дете.:
  • Често пере руке сапуном и водом и користи средство за дезинфекцију руку на бази алкохола пре контакта са дететом,
  • Носи медицинску маску када доји. Важно је да:
  1. промени маску чим постане влажна,
  2. употребљену маску одмах баци,
  3. не ставља поново исту маску,
  4. не додирује предњи део маске
  • Кашље или кије у марамицу, коју ће одмах бацити и користи средство за дезинфекцију руку на бази алкохола, или још једном опере руке сапуном и чистом водом,
  • редовно чисти и дезинфикује површине које додирује.

Ако је мајка са суспектним или потврђеним COVID 19 управо кашљала или кијала, а груди и дојке су били откривени, пре храњења треба да опере дојке сапуном и топлом водом благо их трљајући најмање 20 секунди.

Ако мајка са COVID 19 не може да доји зато што је веома болесна или због друге болести може да настави да доји када се буде осећала довољно добро. Не постоји фиксно време које треба чекати након потврђеног/суспектног COVID 19. Не постоје докази да дојење мења клиничку слику COVID 19 код мајке.

Треба подржати здравље и исхрану мајке уопште да би се обезбедио њен пуни опоравак. Такође јој треба помоћи да почне да доји или код релактације.

Потврђен COVID 19 значи да мајка треба да поштује препоручене хигијенске мере у периоду док трају симптоми или током 14 дана од појаве симптома, зависно који је период дужи

Које су кључне поруке за мајку која жели да доји, али се боји да детету не пренесе COVID 19:

  • ЦОВИД 19 није детектован у млеку ниједне мајке са суспектним или потврђеним ЦОВИД-ом 19, а за сада не постоје докази да се вирус преноси дојењем.
  • Новорођенчад и одојчад су под малим ризиком од инфекције COVID 19. Већина од мањег броја деце код које је потврђен COVID 19 имала је само благи или асимптоматски облик болести.
  • Дојење и контакт „кожа на кожу” значајно смањују ризик од смрти новорођенчади и одојчади и имају непосредне и доживотне благодети по здравље и развој. Дојење такође смањује ризик од рака дојке и јајника код мајке.
  • Бројне предности дојења значајно превазилазе потенцијалне ризике од преношења и оболевања повезаних са COVID 19.
Scroll to Top