ДА ГРАДИМО ЗДРАВИЈИ СВЕТ

Светска здравствена организација основана је са визијом да сваки појединац има право на могућност да оствари највиши могући ниво здравља. Сваке године, на дан оснивања ове међународне организације, 7. априла, обележава се Светски дан здравља.

Ове године, глобална кампања која прати овај важан датум, спроводи се под слоганом “Да градимо здравији свет”.

Доступност здравствене заштите је једно од основних права сваког човека без обзира на пол, расну или верску припадност, социјално или економско стање или политичко уверење. Неједнакости у здрављу представљају значајан јавноздравствени проблем и последица су неједнаких животних могућности, како у породици и локалној заједници тако и на радном месту. Неке неједнакости у здрављу могу се приписати биолошким разликама или сопственим изборима, док се друге приписују околини и спољним факторима који су изван контроле појединаца.

КОВИД-19 снажно је погодио целу планету, све слојеве друштва, не познајући границе нити класне поделе. Али оно где се разлика јасно показала јесте у спремности да се тај удар поднесе. Непобитно је да се најтеже са овом пошасти носе оне заједнице и друштва које су и пре пандемије биле најрањивије, сиромашније, изложеније бројним болестима, са незадовољавајућим квалитетом и доступношћу здравствене заштите. У таквим срединама, борба са пандемијом има значајно мање шансе за успех.

Како би обележили Светски дан Здравља, Дом здравља „Др Бошко Вребалов“ у сарадњи са зрењанинским Црвеним крстом организовали су бесплатну акцију меренја основних параметара здравља. Акција је била изузетно посећена.

Scroll to Top