СОЛАРНИ ПАНЕЛИ НА ЗГРАДИ ДИСПАНЗЕРА

У Дому здравља „Др Бошко Вребалов“ свечано је пуштана у рад соларна електране на згради Дечјег диспанзера, постављена као резултат Меморандума о сарадњи између Града Зрењанина и Руске хуманитарне мисије, која је обезбедила донаторска средства за ту инвестицију.

Том приликом Град Зрењанин и Дом здравља посетили су представници амбасаде Руске Федерације у Србији и њених институција у нашој земљи, Алексеј Полковниковзаменик директора агенције Руске Федерације за промоцију науке и културе “Россотрудничество”, Сергеј Шевчук, генерални директор Руске хуманитарне мисије, Евгениј Баранов, директор Руског дома у Београду, Михаил Бондар, руководилац представништва Руске хуманитарне мисије на Балкану и др Бранислав Нешић, извршни директор Регионалног представништва Руске хуманитарне мисије.

„Одабрали смо овај град и ову здравствену установу из неколико разлога, а као најважнији је да се овим пројектом остварују уштеде у потрошњи енергије и ослобађају средства за подизање нивоа здравствених услуга према грађанима, јер Дом здравља опслужује велики регион и значајан број корисника“, рекао је Алексеј Полковников.

Соларна електрана састоји се од 146 панела, укупно инсталисане снаге 50 кW (340 W по панелу). Садржи интегрисане литијумске батерије, у иновативном систему са могућношћу да се вишак произведене електричне енергије дистрибуира према потрошачима. У случају нестанка струје постоји могућност напајања ургентних потрошача из овог система.

Током ове године Град Зренјанин издвојио је 10 милиона динара из буџета за  пројекте енергетске санације објеката, уз додатних 7,4 милиона динара од стране Републике.

„У наредних десетак дана расписаћемо конкурс према извођачима радова, а затим и позив према заинтересованим корисницима овог програма и пројекта, а размишљамо и о идеји увођења субвенција за куповину бицикала на територији Зрењанина, како би унапредили и тај вид заштите животне средине“, истакао је градоначелник Зрењанина Симо Салапура.

Scroll to Top