26. СЕПТЕМБАР- СВЕТСКИ ДАН КОНТРАЦЕПЦИЈЕ

Светски дан контрацепције се обележава сваке године 26. септембра. Контрацепција представља скуп мера и поступака које се користе ради спречавања нежељене трудноће. Постоји широк избор различитих средстава за спречавање зачећа од којих већину употребљавају жене.

Поједина средства служе и као превенција инфекције полних органа. Свака контрацепција мора да испуни следеће услове: мора да је ефикасна-сигурна, да не омета нормалан ток сексуалног односа, да је нешкодљива, да је јефтина и приступачна и да се лако примењује.

Средства за контрацепцију се деле на: механичка: (презерватив) који уједно штити и од инфекција, дијафрагма, цервикалне капице, интраутерини улошци (спирала); хемијско механичке методе: ту спадају сперматоцидне масти, вагиналне таблете и глобуле, вагинални улошци, вагинална испирања; биолошке методе: ту спадају хормонска контрацепција, таблете које се највише користе али уз обавезан преглед и савет лекара.

Комбиновану хормонску контрацепцију безбедно користи велики број жена, а посебно се препоручује здравим женама до 35. године старости, женама које нису рађале, које не пуше, којима је потребна ефикасна контрацепција (чести сексуални односи, страх од нежељене трудноће, дуге стабилне везе). Клиничка истраживања потврђују да правилна и стална употреба презерватива од латекса високог квалитета ефикасно штити од ХИВ-а, других полно преносивих болести, као и од непланиране трудноће.

Пандемија COVID-19 је указала на потребу да се развију иновативне стратегије како би се осигурао неометан приступ информацијама и услугама везаним за за контрацепцију током пандемије:

  • Повећати употребу мобилних телефона и дигиталних технологија како би се помогло корисницима услуга да донесу одлуку о методу контрацепције који им је најприхватљивији
  • Проширити доступност услуга контрацепције на места попут апотека, дрогерија, мрежних платформи и других продајних места

У нашeм Дому здравља “Др Бошко Вребалов” Зрењанин активно се ради на едукацији и промоцији значаја очувања сексуалног и репродуктивног здравља кроз коришћење доступних модерних метода контрацепције. Поливалентна патронажна служба, Служба за здравствену заштиту жена и Саветовалиште за младе током целе године интезивно раде на здравственом просвећивању и подизању свести код жена и младих особа о значају коришћења контрацепције.

Scroll to Top