ДОЈЕЊЕ ЈЕ НАША ЗАЈЕДНИЧКА ОДГОВОРНОСТ

У нашој земљи Национална недеља промоције дојења обележава се 40. недеље у години, која симболично представља трајање трудноће, а ове године обележиће се у периоду од 3. до 10. октобра под слоганом:”Дојење је наша заједничка одговорност!”
Ове године Национална недеља дојења усмерена је на повезивање свих актера за подршку на свим нивоима.
Поводом Националне недеље промоције дојења у центру Зрењанина организована је шетња мама и беба.


Догађај су организовали: Поливалентна патронажна служба и Служба за заштиту жена Дома здравља “Др Бошко Вребалов” Зрењанин, каои Одсек неонатологије Опште болнице “Ђорђе Јоановић”. Подршку догађају пружили су и помоћник покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова Радош Пејовић и начелница Одељења за друштвене делатности Јелена Драгић.
“У Дому здравља трудимо се да свакодневно промовишемо дојење на свим нивоима који су нама доступни. Патронажна служба на терену као и кроз школу за труднице организује предавања на тему дојења, технике и користи, уз помоћ Службе за здравствину заштиту жена. Такође је наше телефонско саветовалиште Хало беба увек доступно мама новорођенчади да питају ако имају било какве недоумице око дојења својих беба. Сваку проблем могу решити и са својим педријартом у Служби за дравствену заштиту деце и омладине. Наравно, изузетно је значајна и подршка породице и комплетног друштва”, рекла је главна сестра Партонажне службе Слађана Станић.
Акцији су се прикључили И донатори козметике за бебе Целтис Пхарм Србија и компанија Симбеx НС који су поделили пелене за бебе.


Шеф Одсека неонатологије Опште болнице, др Свјетлана Ждрале са својим сарадницима и главна сестра Поливалентне патронажне службе Дома здравља Слађана Станић са својим сарадницима делиле су едукативни материјал.
Овај догађај био је још једна прилика да се повећа знање и свест о значају и предностима дојења.
Шеф Одсека неонатологије Опште болнице др Свјетлана Ждрале истакла је: “Сам почетак дојења за мајку и бебу је прилично тежак и дешава се да се маме у старту деморалишу. Стога је битно да им сви помогнемо, почев од стручних лица, педијатара, неонатолога, неонатолошких сестара, бабица, гинеколошке, патронажне и педијатријске службе. Треба сви да им помогнемо да тај период буде што лакши и лепши”.

Подржимо дојење, јер оно је одговорност свих нас

Scroll to Top