ВАКЦИНЕ ПРОТИВ ГРИПА

Вакцине против грипа стигле су Дом здравља “Др Бошко Вребалов“ Зрењанин и то 7540 доза четворовалентне вакцине Vaxigrip tetra и 500 доза тровалентне Totvaxflu. Вакцинација против грипа на територији Општине Зрењанин почеће 4.10.2022.

Четворовалентна и тровалентна вакцина садржи типове вируса у складу са препорукама Светске здравствене организације за северну хемисферу и на основу доминантних типова вируса грипа регистрованих у циркулацији у претходној сезони на територији северне хемисфере за које се очекује да могу да изазову како спорадично, тако и епидемијско јављање у популацији у сезони.

Време неопходно за стицање имунитета је 2–3 недеље након давања вакцине, а трајање поствакциналног имунитета варира и износи од 6 до 12 месеци, па из тога произилази потреба вакцинације сваке године, као и због варирања различитих сојева вируса грипа који могу да се мењају сваке године/сезоне. Имунолошки одговор може бити ослабљен у случају имуносупресивне терапије, као што су кортикостероиди, цитотоксични лекови или радиотерапија.

Лица у посебном ризику за које се препоручује имунизација против грипа су :

  • хроничним поремећајима плућног система (укључујући астму),
  • хроничним поремећајима кардиоваскуларног система (искључујући хипертензију),
  • метаболичким поремећајима (укључујући шећерну болест, гојазност са БМИ > 40),
  • бубрежном дисфункцијом,
  • хемоглобинопатијом,
  • хроничним неуролошким поремећајима,
  • имуносупресијом (укључујући особе са ХИВ/АИДС, особе са фукционалном или анатомском аспленијом), као и код
  • примаоца трансплантата.

Вакцинација становништва које припада групама ризика спроводи се у циљу очувања сопственог здравља, одржавања колективног имунитета популације, али и индиректно очувања здравља чланова њихових породица/колектива, а посебно оних код којих је контраиндиковано давање ове вакцине, у циљу превенирања могућих компликација и тешких клиничких форми оболевања.

Сви који спадају у ризичне групе или желе да се вакцинишу могу се јавити свом изабраном лекару у матичној амбуланти који ће их упутити у даљу процедуре или на вакциналном пункту у згради Специјалистичке поликлинике (ул. Булевар Милутина Миланковића 5).

Scroll to Top