СВЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА- 10 ОКТОБАР

Светска здравствена организација (СЗО) обележава 10. октобар као Светски дан менталног здравља. Циљ је “подизање свести о питањима менталног здравља широм света и мобилисање напора за подршку менталном здрављу”.

Заговорници менталног здравља, укључујуц́и СЗО, вец́ се деценијама снажно залажу за реформу заштите менталног здравља. Ове године наглашавају да права бура догађаја, од пандемије коронавируса до економских криза, има велики утицај на ментално здравље широм света.

Према Светском извештају о менталном здрављу Светске здравствене организације објављеном у јуну, депресија и анксиозност порасли су за 25 одсто у првој години пандемије, чиме је број људи који живе са менталним поремец́ајем достигао скоро милијарду људи.

Овогодишња кампања поводом обележавања Светског дана менталног здравља организује се на иницијативу Светске федерације за ментално здравље, организације Уједињени за глобално здравље и Светске здравствене организације у партнерству са министарствима здравља и организацијама цивилног друштва широм света. Ове године је обележавање Светског дана менталног здравља, уз слоган: „ПОКРЕТ ЗА МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ: ХАЈДЕ ДА ИНВЕСТИРАМО У МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ”, посвећено заговарању за повећање инвестиција у ментално здравље, с обзиром на чињеницу да земље троше у просеку само 2% буџета намењеног здрављу на унапређење менталног здравља.

Scroll to Top